În prima lună a anului 2011, Zelist monitorizează aproximativ 60.000 de bloguri româneşti, care sunt urmărite de puţin peste 3 milioane de cititori români. Nu e rău deloc, din punctul meu de vedere, cu toate că active, în adevăratul sens al cuvântului, sunt doar câteva sute, sau poate o mie cu maximă indulgenţă. Să zicem că, în situaţia asta, mă bucură intenţia acestor 60.000 de oameni de a avea un blog personal. Acum, dacă tot îmi petrec atât de mult timp în blogosferă (se fac 5 ani de când am început să scriu pe blog) şi dacă tot îi cunosc personal pe mulţi dintre bloggerii valoroşi din România, aş vrea să îţi recomand 25 de bloggeri pe care să-i urmăreşti în 2011, în cazul în care vrei să înveţi nişte lucruri utile despre marketing, comunicare, social media şi internet în general.

Bobby Voicu

Blog | Facebook | Twitter
Bobby Voicu
Unul dintre cei mai cunoscuţi bloggeri români şi capul de afiş în blogosfera autohtona în 2008, când a devenit manager Yahoo România, Bobby este omul despre care vei auzi întotdeauna lucruri bune. Scrie pe blog multe articole pentru bloggerii aflaţi la început de drum, deci e bine să-l ai în reader şi să-i asculţi sfaturile, pentru că are experienţă în mediul online şi ştie ce spune. Eu am învăţat multe de la el şi îl admir pentru perseverenţă şi pentru entuziasmul cu care dezvoltă constant proiecte pentru comunitate. Sunt sigur că în 2011 va fi foarte activ în social media.

Cristi Manafu

Blog | Facebook | Twitter
Cristi Manafu
O prietenă dintr-o agenţie îmi spunea, acum câteva zile, că singurul blogger pe care îl citeşte în fiecare zi este Cristi Manafu, pentru că scrie articole într-o manieră cât se poate de obiectivă şi pentru că face predicţii foarte bune în zona de social media. E de înţeles, pentru că a fost jurnalist în presa de business şi are un stil aparte de a comunica, iar viziunea vine din anii de experienţă în mediul online românesc, atât ca blogger, cât şi ca organizator de evenimente. Îţi recomand să-l urmăreşti şi să-i răsfoieşti arhiva cu articole, pentru că poţi învăţa multe lucruri de acolo.

Vali Petcu

Blog | Facebook | Twitter
Vali Petcu
Dacă citeşti acest articol sunt aproape sigur că ai auzit deja de Zoso, aşa încât nu o să mă pierd în detalii. Cel mai cunoscut blogger român de câţiva ani încoace, fost jurnalist şi el, cu o experienţă bogată pe internetul românesc, Vali Petcu are un stil tăios de a spune lucrurilor pe nume (nu e iubit chiar de toată lumea, deci) şi oferă multe sfaturi utile legate de blogging şi internet în general. Ăsta e motivul pentru care îl şi recomand fără ezitare. Şi de la el am învăţat multe lucruri, de care îmi amintesc şi în prezent, când mă confrunt cu diverse situaţii.

Andrei Roşca

Blog | Facebook | Twitter
Andrei Rosca
Pentru oamenii pasionaţi de antreprenoriat, articolele lui Andrei, precum şi cartea lui, Suntem Furtuni, sunt mai mult decât recomandate. În ultimii ani a tot lansat proiecte interesante, dintre care amintesc doar Bookblog (cea mai mare şi important blog de cărţi din România), iar energia pe care o transmite cu ajutorul blogului personal te poate motiva să scrii mai mult şi mai bine. Chiar azi, Andrei Roşca a lansat un nou proiect, o agenţie specializată în campanii de promovare pe bloguri si reţele sociale, pe numele ei Spada, deci te poate ajuta să faci şi bani cu blogul tău.

Adrian Ciubotaru

Blog | Facebook | Twitter
Adrian Ciubotaru
E greu să găseşti oameni care cred cu adevărat în ideile lor, aşa că îl recomand pe Adrian ca fiind bloggerul care te poate inspira şi motiva să îţi urmezi visul. Proiectul lui de succes, Lecturi Urbane, care a reuşit să mobilizeze sute de bucureşteni şi mii de tineri din toată ţara, dovedind că lectura nu e un termen perimat, i-a dat şi mai multă încredere în forţele proprii, aşa încât scrie pe blog exact cum simte şi simte că se pot face lucruri mişto cu ajutorul blogurilor şi al platformelor sociale, unelte pe care le foloseşte cu succes de multă vreme.

Cetin Ametcea

Blog | Facebook | Twitter
Cetin Ametcea
Mie îmi place să cred că Arhi are cel mai personal blog a-list din România, pentru că abordează acolo cele mai comune subiecte, în care ne regăsim cu toţii şi le transmite folosind un limbaj colorat, presărat cu mult umor. Dacă ai ceva de învăţat de la Cetin, acel ceva se numeşte “spune pe bune”, iar asta e o altă calitate pe care orice blogger ar trebui să o aibă în buzunarul drept. Modul în care te exprimi e alegerea ta, dar ai grijă să rămâi sincer. Recent, Cetin a început să dezvolte şi proiecte personale, deci va fi interesant să-l urmăreşti zilnic.

Cristian China

Blog | Facebook | Twitter
Cristian China
Cel mai bun exemplu de blogger popular, care a privit doar înainte când a venit vorba despre afirmare în blogosferă, este Chinezu. A crescut într-un an cât alţii în 10, cum spune un bun prieten. Eu îl admir pentru perseverenţă şi pentru că se implică tot timpul în acţiuni şi evenimente care ajută la dezvoltarea comunităţii. Are şi un proiect de nişă de succes, pe numele său Sport Local, dar şi alte proiecte în creştere, că e un agitat de felul lui şi nu îi vine să lenevească o perioadă. Îl poţi invita oricând la o discuţie interesantă despre social media.

Victor Kapra

Blog | Facebook | Twitter
Victor Kapra
Pasionat de tehnologia de ultimă generaţie, de new media şi având un background convingător în presa tradiţională, proaspăt întors din Las Vegas de la CES 2011 (cel mai mare târg de electronice din lume), Victor este unul dintre cei mai serioşi oameni pe care îi cunosc. Scrie despre subiecte care contează, nu lipseşte din readerul meu şi nu trebuie să lipsească nici din readerul bloggerului care vrea să înveţe lucruri în 2011. Dacă îl vezi pe la conferinţe, mergi şi fă cunoştinţă cu el, pentru că are poveşti de spus şi le spune cu plăcere, pentru că face exact ce-i place pe cont propriu.

Miruna Siminel

Blog | Facebook | Twitter
Miruna Siminel
În demersul ei de a dovedi că şi blondele gândesc, Miruna reuşeşte să întreţină un blog care dovedeşte întotdeauna că poate mai mult şi îmi transmite că, indiferent de situaţie, trebuie să faci tot posibilul să nu te dezamăgeşti pe tine. Îţi recomand să o urmăreşti pe Miruna, pentru că te va motiva să scrii “cât poţi de tare” şi să nu te întrebi vreodată dacă va reuşi în proiectele, ori campaniile în care se implică, pentru că ştie exact cât să întindă coarda, aşa încât zâmbeşte de fiecare dată când apar rapoartele finale. E un simţ, cred…

Bogdan Theodor Olteanu

Blog | Facebook | Twitter
Bogdan Theodor Olteanu
În categoria oamenilor care ştiu cu ce se mănâncă PR-ul şi comunicarea în general, pe Bogdan eu îl văd undeva printre primii, deci confortabil şi relaxat. Îl recomand aici pentru că scrie din experienţă, nu doar din cărţi de specialitate, iar experienţa e la mare căutare în peisajul online românesc. Nu scrie atât de des pe cât mi-aş dori eu, dar scrie bine de tot şi e un exemplu bun de dezvoltare personală, dacă te uiţi la evoluţia lui profesională. Provocarea e să-i comentezi articolele de pe blog, iar apoi poţi spune că ai evoluat în blogging.

Ionuţ Oprea

Blog | Facebook | Twitter
Ionuţ Oprea
Administratorul Standout (prima agentie de comunicare dedicata blogurilor, lansata in toamna anului 2007, pentru a ajuta companiile sa demareze activitati de marketing pe cele mai vizitate bloguri romanesti), Ionuţ scrie rar pe blogul personal, dar are articole interesante, care te vor ajuta să înţelegi nişte lucruri despre piaţa de publicitate online de la noi, dar şi despre marketing în general, blogging şi acţiuni sociale. Recent, Standout a lansat şi primul serviciu de monitorizare a paginilor de Facebook româneşti, pe numele său FaceBrands.

Cristina Bazavan

Blog | Facebook | Twitter
Cristina Bazavan
Redactorul şef al revistei Tabu, Cristina Bazavan, este un model de blogger care combină armonios munca cu activitatea în social media. Uneori mă întreb când are timp să scrie pe blog, sau pe Facebook, dar de fiecare dată când îi citesc articolele îmi dau seama că îi place prea mult să scrie ca să lase un pretext minor, precum oboseala, să-i strice cheful. Călătoreşte mult, vorbeşte cu oameni care fac poveşti şi găseşte subiecte de împărtăşit cu cititorii, deci îţi recomand să o citeşti de câte ori ai ocazia. Acum are şi temă nouă pe blog.

Alex Mihaileanu

Blog | Facebook | Twitter
Alex Mihaileanu
Un alt fost jurnalist din blogosfera românească, pe numele lui Alex Mihăileanu, este bloggerul care scrie articole tehnice, legate de cea mai populară platformă de blogging din lume, WordPress, dar şi articole din zona de media, marketing, comunicare, sau politică, toate fiind transmise într-un stil tranşant şi deschis, necenzurat. Cu o vechime considerabilă în mediul online şi având un cuvânt important de spus în campaniile publicitare de pe bloguri, Subiectiv se regăseşte printre recomandările mele de bloggeri de la care poţi învăta nişte lucruri în 2011.

Ramona Iftode

Blog | Facebook | Twitter
Ramona Iftode
În blogosferă e cunoscută drept Dojo şi ştim cu toţii că îi plac forumurile, mai mult decât noile unelte de comunicare şi construire de comunităti pe internet. Old school, dar cu alegeri argumentate din toate punctele de vedere. Ramona a avut întotdeauna nişte articole excelente în materie de blogging şi, dacă te uiţi la proiectele pe care le dezvoltă, vei înţelege cât de pasionată e de mediul online. Un exemplu excelent de dezvoltare personală şi perseverenţă în activitate, combinate cu mult curaj să iasă din zona de confort oferită de un job şi să se arunce în piaţa de liber profesionişti.

Ciprian Gavriliu

Blog | Facebook | Twitter
Ciprian Gavriliu
De la Ciprian eu învăţ lucruri despre marketing, dar mai are şi sfaturi despre publicitate online, sau despre antreprenoriat, deci nu te vei plictisi pe blogul lui. Scrie relaxat, pe înţelesul tuturor şi face predicţii foarte bune în domeniile în care activează. Şi el scrie destul de rar, sau are perioade lungi de pauză, dar pentru un începător în blogging e un exemplu bun în materie de redactare a articolelor, structurare a ideilor şi transmitere a informaţiei într-o manieră accesibilă tuturor. Dacă vrei să scrii despre marketing, e cu atât mai recomandat să asimilezi articolele publicate de Ciprian.

Alexandru Ciuca

Blog | Facebook | Twitter
Alexandru Ciuca
Întotdeauna pertinent în comentarii, uşor agresiv uneori, dar serios şi cu argumente solide în mânecă, Hoinaru reuşeşte să se remarce tot mai mult în blogosfera din România, iar eu îl văd a-list în 2011, dacă se ţine de treabă şi scrie mai des. Ţi-l recomand pentru că are un blog cu atitudine şi pentru că va fi interesant să-l urmăreşti dezvoltându-se în acest an, cum participă la tot mai multe campanii şi cum se schimbă în bine (sper!), ca stil de scris, ca personalitate, ca mod de abordare, ca tot… Vorbeam cu Cristina în seara asta şi îmi spunea acelaşi lucru despre Alex, deci a fost validat.

Stefan Murgeanu (Mihai Pap)

Blog | Facebook | Twitter
Stefan Murgeanu
Titlul blogului său spune tot (Concediază-ţi şeful), iar motivul pentru care fac această recomandare este reprezentat de două categorii de pe acest blog, categorii în care Ştefan publică articole despre dezvoltare personală şi despre motivaţie financiară. Bineînţeles, cartea Concediază-ţi Şeful, apreciată şi de alţi oameni importanţi din mediul online românesc, e la fel de utilă precum blogul lui Ştefan Murgeanu, un personaj care a experimentat mult, pe plan profesional, aşa încât e îndreptăţit, cumva, să comenteze şi să transmită din cunoştinţele lui.

Ana Matei

Blog | Facebook | Twitter
Ana Matei
Apar tot mai mulţi bloggeri noi în peisajul social media, marketing şi comunicare, bloggeri pasionaţi de mixul dintre clasic şi digital, iar Ana face parte din această nouă generaţie care va reuşi să schimbe lumea într-un final. Are experienţă în marketingul pe internet, îi plac poveştile cu reţele de socializare şi bloguri şi scrie tot mai des articole de tip tutorial, motiv pentru care se şi află în această listă cu recomandări pentru 2011. La fel ca Alex Ciucă, Ana are toate şansele să se dezvolte mult în acest an, dar e nevoie de timp şi răbdare de fier.

Titus Capilnean

Blog | Facebook | Twitter
Titus Capilnean
Citeşte mult despre social media şi a avut ocazia să lucreze într-o agenţie de publicitate pe bloguri, deci să studieze în detaliu şi să facă studii de caz pe campanii, motiv pentru care acum scrie articole foarte bune despre tendinţele actuale în mediul online, în zona de campanii publicitare, marketing şi Facebook know-how. Titus e un alt blogger care promite mult în 2011 şi care va avea un drum interesant, dornic fiind de afirmare şi validare. Plus că îi place ce face şi are timpul necesar să exploateze domeniul, iar asta e o condiţie de bază când vrei să faci o profesie din blogging.

Auraş Mihai Geambaşu

Blog | Facebook | Twitter
Auras Mihai
Proaspăt angajat în funcţia de social media manager la Paralela45, Auraş e unul dintre bloggerii care va scrie tot mai multe articole educaţionale despre blogging, reţele sociale şi internet în general, pentru că va experimenta mult în interes de serviciu, deci merită urmărit în 2011 şi taxat serios pentru fiecare greseală. Pasiunea pentru marketing, acreditarea pe care o are în Project Management şi experienţa în organizarea de evenimente pentru oamenii din mediul online, au fost motive în plus pentru a-l recomanda în această listă.

Alin Popescu

Blog | Facebook | Twitter

Posesorul unuia dintre cele mai bune bloguri de nişă din România şi al celui mai lung CV pe care l-am văzut vreodată, care va împlini în curând doi ani de existenţă în mediul online, Alin Popescu scrie despre medicină sportivă, nutriţie şi despre diverse lucruri care i se întâmplă în viaţa de zi cu zi. Blogul lui e împărţit în 3 secţiuni distincte, dintre care una e destinată exclusiv invitaţilor lui Alin, toate administrate foarte bine şi constant, motiv pentru care îl şi recomand aici, ca exemplu de Aşa Da!. Scrie conţinut de calitate şi acordă mult timp întrebărilor de la cititori.

Florin Grozea

Blog | Facebook | Twitter
Florin Grozea
Nu cunosc statistici exacte, dar cred că blogul l-a ajutat pe Florin în construirea şi întreţinerea comunităţii online din spatele Hi-Q. Ar fi interesant de citit un articol pe tema asta. Indiferent cum ar fi, el scrie pe blog din 2006, colaborează cu bloggerii, participă la campanii şi susţine prezentări la evenimente, deci îl recomand ca pe o sursă credibilă de informaţie în zona muzicală online, combinată cu social media (Facebook, Twitter, bloguri). Muzica lui nu funcţionează la mine, dar a fost dedicat mediului online în ultimii ani şi acum asta contează cel mai mult.

Simona (Diacritica)

Blog | Facebook | Twitter
Diacritica
Una dintre principalele probleme ale bloggerului începător, având în vedere interesul scăzut pentru şcoală şi mizeria generală din sistemul românesc de învăţământ, este chiar limba română. Prin urmare, Simona ne învaţă să scriem corect, iar asta o face indispensabilă pentru orice blogger care îşi doreşte aprecierea oamenilor din comunitate. Mai mult de atât, blogul Diacritica e un exemplu foarte bun de blog nişat, care a reuşit să devină popular fiind util cititorilor. Nu ştiu exact cine e Simona, dar ştiu că se pricepe şi iat-o în lista cu recomandări pentru 2011.

Ionuţ Munteanu

Blog | Facebook | Twitter
Ionuţ Munteanu
Online Marketing Manager la Republika Interactive şi co-iniţiator al unor întâlniri pe teme de SEO şi PPC, Ionuţ scrie pe blog articole despre, ai ghicit, marketing online, deci nu are nevoie de prea multe explicaţii.
L-am cunoscut şi personal şi îţi spun că are idei care te pot inspira în activitatea de viitor blogger de succes :) Nu o să-ţi umple zilnic readerul, că nu scrie atât de des, dar o să găseşti articole utile în arhivă, articole încă de actualitate, pe care ar fi indicat să le citeşti cu atenţie.

Cezar Ionaşcu

Blog | Facebook | Twitter
Cezar Ionaşcu
Tot din categoria How To face parte şi Cezar, împreună cu al său blog Domni de România (Iti arata moduri in care faci pasii mari spre gentleman. Pentru ca, dupa citirea sa, sa fi, in ziua urmatoare, mai aproape de imaginea unui domn de Romania. Studiaza, citeste si aplica. Nu vei da gres.), unde am găsit cele mai interesante articole despre vestimentaţie şi nu numai.
Pe lângă conţinutul util, blogul lui Cezar Ionaşcu este un exemplu foarte bun pentru oamenii care au informaţia, dar nu au decis încă să o transmită celorlalţi, prin intermediul unui blog.

25 de bloggeri pe care să-i urmăreşti pe Twitter

I-am adăugat pe oamenii menţionaţi mai sus într-o listă de Twitter, pe care îţi recomand să o urmăreşti, pentru că blogurile reprezintă doar o parte (cea mai importantă, ce-i drept), din activitatea lor online.

25 de bloggeri pe care să-i citeşti din reader

Ai aici şi linkul către lista din Google Reader cu cele 25 de bloguri recomandate, în cazul în care vrei să-i urmăreşti pe toţi fără prea mari eforturi. Doar accesezi linkul şi vei găsi acolo un buton de abonare la întreaga listă (trebuie să fii autentificat într-un cont Google).

Aş vrea să menţionez că…

…oamenii pe care i-am recomandat mai sus sunt fie bloggeri care scriu articole educaţionale, din anumite domenii de activitate, fie bloggeri care transmit o energie şi au o atitudine motivaţională pentru un blogger nou, spre exemplu. Sunt mulţi alţi bloggeri buni în românia, dar nu sunt atât de preocupaţi de a transmite mai departe cunoştinţele pe care le-au dobândit în social media, preferând să scrie alte tipuri de articole, sau nu-i citesc eu şi nu pot să-i recomand doar aşa, ca să fie acolo. Dacă vor exista cereri, voi face o listă cu bloguri-poveste, că e şi asta o categorie distinctă şi foarte mişto în blogosfera românească.
Am rugămintea să mă ajutaţi cu promovarea acestui articol în reţelele sociale, pentru că, indiferent dacă lista e completă sau nu, îi poate ajuta pe oamenii care se întreabă cum pot afla mai multe lucruri despre blogosfera din România. Mulţumesc!
*ideea acestui articol mi-a venind citind un articol asemănător, semnat de Darren Rowse

Leave a Reply