Frumusetea va consta in evolutia coloritulului Lunii. Se asteapta ca, de la argintiul lunar, corpul ceresc sa evolueze catre galben intens, portocaliu si chiar un caramiziu.

De ce se intampla asa si de ce Luna nu dispare, pur si simplu, in umbra Pamantului? Pentru ca lumina difuzeaza si se reflecta din particulele aflate atat in atmosfera Pamantului cat si in cosmos. Coloritul spectaculos al Lunii ne va incanta, dar cauzele nu sunt dintre cele mai imbucuratoare. Eruptiile vulcanice recente au incarcat atmosfera cu particule de natura diversa, ceea ce inseamna ca nu avem o atmosfera clara.

Astronomic vorbind, aceasta eclipsa se inscrie intr-o succesiune de trei fenomene importante. Mai intai, pe 1 iunie a avut loc o eclipsa partiala de Soare care nu a fost vizibila pe teritoriul tarii noastre. De fapt, nu multi locuitori ai planetei au putut s-o observe direct. Ea a putut fi observata mai intai pe Marea Chinei, apoi in Mongolia si in Siberia – zone slab locuite.

Urmeaza eclipsa de Luna din seara aceasta. De data aceasta, eclipsa va fi vizibila la noi, dar cu conditia sa ne aflam intr-un spatiu deschis – ideal, la mare sau intr-o zona de campie – pentru ca Luna in aceasta perioada nu se ridica mult deasupra orizontului. Asa cum spun astronimii, va fi pe undeva, pe la nivelul etajului II al unui imobil, in directia sud-est.

Eclipsa totala de Soare din 11 iulie va fi vizibila pe undeva, prin sud-vestul Oceanului Pacific. Se anunta un numar record de vizitatori pe Insula Pastelui care, pe langa statutul sau enigmatic, va fi un punct de observatie perfect.

Din punct de vedere astrologic, aceasta succesiune de evenimente majore incheie un ciclu inceput in 1992, cand planetele au evoluat in mod similar, si inceperea unui ciclu nou. Ce inseamna aceasta? Schimbari majore. Schimbari care poate ca nu se vor simti de la o zi la alta, dar ale caror premise se nasc acum. In bine sau in rau? Nu se pune asa problema. Cum vom evolua ca urmare a schimbarii de directie mai depinde si de capacitatea fiecaruia de a sesiza si valorifica noile oportunitati.

Ce se intampla cu noi in aceasta seara? Cel mai puternic vor fi influentati cei nascuti in zodia Gemenilor si cei nascuti in zodia Sagetatorului. Este seara lor: Luna, in Sagetator, se afla in opzitie cu Soarele care se gaseste in Sagetator.

Pentru nativii din aceste zodii poate fi un moment de intensa emotivitate, de elan puternic, chiar de impulsivitate in decizii. E bine ca acestia sa nu ia acum decizii majore, sa nu-si ia angajamnete importante. Sa mai astepte cateva zile, ca sa iasa din aceasta zona de turbulenta si sa reanalizeze deciziile.

In aceasta noapte, Observatorul Astronomic din Bucuresti are portile deschise pentru cei ce vor sa vada fenomenul cu ajutorul mijloacelor optice speciale.

11 Responses so far.

  1. Mishu09 says:

    De-abia astept sa vad eclipsa.

  2. Anonim says:

    Ce misto este.. luna..

  3. Anonim says:

    ce tare e eclipsa...am vz...e cacanie :))=))

  4. Anonim says:

    e frumoasa luna..

  5. Anonim says:

    Si alte pareri ?? ... ati stat pana cand a disparut ???

  6. Mishu09 says:

    din pacate am fost intrun pub aseara si nu am apucat sa o vad in totalitate...am vazut`o cand incepuse si cand mai era mai putin de un sfert sa dispara.

    voi cum ati vazut eclipa?

  7. Anonim says:

    Eu am vazut-o pe la 11 si ceva ... era un portocaliu ... A fost foarte frumoasa

  8. Mishu09 says:

    eu m`am uitat pe la 9 jumate si incepuse deja sa dispara marginea ei...pe la 10:30 11:00 era spre sfarsit din cate imi amintesc

  9. Anonim says:

    Trecând în conul de umbră al Terrei, Luna va căpăta o culoare arămie sau chiar roşiatică, caracteristică crepusculului terestru. Acest fenomen este cauzat de refracţia luminii provenind din atmosfera terestră care luminează suprafaţa lunară. In popor se spune ca Luna se inroseste ca sangele si ca e mancata de varcolaci. Strălucirea ei va scădea, în timp ce partea stângă a discului va începe să fie acoperită de umbră. Timp de o oră, umbra va acoperi discul Lunii, iar eclipsa totală (faza când Luna este acoperită complet de umbră) va începe la ora 22.22.

    Maxima eclipsei se va produce la ora 23.12, când Luna ar trebui să aibă o culoare portocaliu-cărămizie, cu o parte mai deschisă. Culoarea Lunii în timpul eclipsei totale indică gradul de poluare al atmosferei. Totalitatea se încheie la ora 00.03 - partea stângă a discului selenar va începe să revină la luminozitatea normală. Luna va ieşi complet din umbră la ora 01.02, iar eclipsa se va termina la ora 02.01. Potrivit declaraţiilor specialistului Fred Espenak de la NASA, durata acestei eclipse este cea mai lungă din iulie 2000. "Integralitatea eclipsei va putea fi observată în jumătate din Africa, Orientul Mijlociu, Asia Centrală şi Australia Occidentală. În Europa, eclipsa totală va fi vizibilă pe întregul continent, cu excepţia nordului Scoţiei şi al Scandinaviei", a precizat Espenak.

  10. sudistu says:

    eu iubesc luna ma uit aproape in fiecare seara la ea :D

  11. Anonim says:

    Ce frumos .. :x

Leave a Reply