Oamenii de stiinta au dezvoltat un computer care poate fi controlat cu ajutorul mintii, realizand astfel o descoperire care in viitor ar putea ajuta oamenii cu dizabilitati fizice sau de vorbire.

In cadrul testelor realizate, voluntarii au putut misca cursorul pe un ecran prin simpla “rostire” a cuvintelor in minte.


 Studiul ar putea ajuta oamenii cu dizabilitati sa isi controleze carucioarele cu rotile sau protezele de brate. Descoperirea ar putea revolutiona chiar si industria de jocuri video.
Conducatorul cercetarii, Dr. Eric Leuthard, a folosit o tehnica numita electrocortiografie – sau EcoG – pentru a conecta la calculator creierele voluntarilor care sufereau de epilepsie.

 Electrozii au fost introdusi in interiorul craniului, astfel incat sa poata lua contact cu creierul pentru a putea inregistra activitatea undelor cerebrale.
In timpul experimentului, voluntarii au fost pozitionati in fata ecranului calculatorului si au incercat sa mute cursorul fie prin rostirea, fie prin gandirea unor cuvinte stabilite anterior.
De exemplu, cuvantul “ah” a mutat cursorul catre dreapta. Alte cuvinte, “ee”, “oo” si “eh” au mutat cursorul in sus, in jos si catre stanga.

 Pe viitor, oamenii de stiinta spera sa poata introduce permanent implanturi in creierul pacientilor, pentru a-i ajuta sa comunice sau sa se deplaseze.

Leave a Reply